باستان گیاه‌‌شناسی

باستان گیاه‌‌شناسی، یکی از علوم میان‌رشته‌ای باستان‌شناسی و رشته‌ای تخصصی از باستان‌شناسی محیطی است که به بررسی بقایای گیاهی به‌دست‌آمده از محوطه‌های باستانی، بازسازی پوشش گیاهی، شناخت معیشت، نحوه بهره­‌گیری و تعامل انسان با محیط خود می‌پردازد. با شناسایی بقایای گیاهی، اطلاعات زیادی در خصوص بازسازی پوشش گیاهی دوره­های پیشین هر منطقه و نحوۀ رفتار انسان با محيط خود، تغییرات رخ داده در تولید محصولات کشاورزی، نوع گونه‌ها و گیاهان مصرفی، بازسازی چشم­انداز محیطی، پیگیری استفاده از علوفه، تأمین غذا برای دام­ها، درک درست ما از گیاهان اهلی‌شده و وحشی در دنیای گذشته، بررسی‌های ژنتیک گیاهی برای درک دلیل انقراض گیاهان و احیاء نمونه‌های مرغوب گذشته، شناخت پوشش گیاهی درگذشته، فرایند اهلی شدن گیاهان، نقش بشر در این فرایند و نیز فعالیت­های بشر در زمینه اصلاح نباتات فراهم خواهد شد.
دیرینه‌اقلیم‌شناسی: شاخه‌ای از اقلیم‌شناسی است‌که به پژوهش وضعیت اقلیم گذشته زمین می‌پردازد و ترکیبی از علوم زمین‌شناسی، جغرافیا، دیرینۀ گیاه‌شناسی و جانورشناسی است. در راستای اقلیم‌شناسی در دیرینۀ اقلیم‌شناسی به پژوهش آثار و نشانه‌هایی می‌پردازند که در نتیجه سیر تحولی اقلیم از گذشته‌های دور به جا مانده است. امروزه یافته‌های این علم تصویری نسبتاً واضح از چگونگی تغییرات آب و هوایی طی میلیون‌ها سال قبل به دست داده است. در طی هزاره‌ها، دوره‌های گرم جای خود را به دوره‌های سرد داده‌اند و دوره‌های خشک و مرطوب پیوسته با دوره‌های سرد و خشک در تناوب بوده‌اند.
 
تغییرات اقلیمی
 پیش از تسلط انسان بر زمین نیز وجود داشته است. این تغییرات در مقیاس‌های گوناگون زمانی، از چند صد سال تا چند میلیون سال، به وقوع پیوسته است و اثرشان در رسوبات مختلف نظیر رسوبات دریایی، دریاچه‌ای، غارها، سنگ‌ها و از این قبیل ثبت شده است. ایران به‌دلیل قرارگیری در میان سامانه‌های مختلف آب­وهوایی و دارا بودن طیف وسیعی از آرشیوهای زمین‌شناسی که تغییرات آب­وهوایی را در خود ثبت کرده‌اند، جایگاه ویژه‌ای در بررسی‌های دیرینۀ اقلیم‌شناسی دارد. همچنین به‌دلیل وجود خلیج­فارس به‌عنوان کم عمق‌ترین دریای جهان، دریای خزر به‌عنوان بزرگ­ترین دریاچه جهان، رشتۀ کوه‌های مختلف، تعدد تالاب‌ها و دریاچه‌های کوهستانی، وجود درختان کهنسال که حلقه‌های رشد آنها متأثر از تغییرات آب­وهوایی است و نیز یخچال‌های طبیعی، بهشت آرشیوهای دیرینۀ اقلیم‌شناسی محسوب می‌شود.
گرده شناسی: امروزه پژوهش‌های آب و هواشناسي ديرينه به‌دليل کاربرد در مسايلي چون بررسي تغييرات آب‌و‌هوايي گذشته زمين، درک ميزان تأثير انسان بر تغييرات زيست‌محيطي، بازسازي داده‌هاي آب‌و‌هواي طولاني مدت، شبيه‌سازي محيط‌هاي ديرينه يکي از محبوب‌ترين زمينه‌هاي پژوهشی شده است. یکی از روش‌هاي متداول در پژوهش‌های آب و هواشناسي ديرينه، روش گرده‌شناسي و ازجمله مهم‌ترين ابزار اين روش، اطلس‌هاي گرده‌شناسي است. پژوهش‌های آب و هواشناسي ديرينۀ حوضه آبريز درياچه پريشان، درياچه زیوار و بسیاری از دریاچه‌های ایران و مناطق اطراف اطلاعات ارزشمندی در امر شناخت گرده‌شناسی گیاهان از روزگان گذشته ارائه می‌دهد.